O NAMA

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Upravni odbor:

  • Angel Milišić Zečević, predsjednik
  • Marko Pavić, dopredsjednik
  • Dario Novoselić, tajnik
  • Helena Vonić, član
  • Velimir Tepeš, član
  • Bojan Radulović, član
  • Velimir Rupčić, član

Nadzorni odbor:

  • Vedrana Kopić, predsjednik
  • Josip Đakovac, član
  • Anto Zlatunić, član

Povijest

Početkom 2008. godine formirao se inicijativni odbor za osnivanje kluba pustolovnih sportova. Inicijativni odbor sačinjavali su Marko Pavić, Vjenceslav Mužević, Dario Berak, Christian Uskoković, Danijel Petrović, Luka Ujvari Čeh, Denis Lakat, Kristijan Zetović i Mario Jukić.

U fazi pripreme statuta kluba bilo je idejnih razilaženja među članovima inicijativnog odbora s kojim sportskim aktivnostima će se klub konkretno baviti; jedan dio članova inicijativnog odbora je bio za to da se klub bavi triatlonom, duatlonom i akvatlonom, no na kraju je prevagnula koncepcija da se klub bavi širokim spektrom sportskih aktivnost koji uključuje trčanje, treking, trail, planinarenje, biciklizam, brdski biciklizam, veslanje, rafting, triatlon, duatlon, akvatlon, planinarenje, te pustolovne utrke.

Osnivačka skupština kluba je održana 12. svibnja 2008. godine i tada je klub registriran kao Klub ekstremnih sportova Baraber extreme team Belišće, da bi u ožujku 2010. godine promijenio ime u Klub pustolovnih sportova Baraber extreme team, udruga za sportove u prirodi, turizam i ekologiju.

AKTIVNOSTI

Budući da gotovo sve svoje aktivnosti klub ima u prirodi, te su članovi kluba svjesni potrebe očuvanja i unapređenja čovjekove prirodne okoline klub se bavi i ekologijom. Osim obilježavanja prigodnih datuma iz eko kalendara Baraberi redovito sudjeluju u akcijama čišćenja prirodnog okoliša.

Aktivnosti kluba sastoje se od natjecateljskih aktivnosti – za najaktivnije članove, revijalnih aktivnosti – obilježavanje značajnih datuma i događaja, te rekreacijskih aktivnosti – za široko članstvo i svekoliko građanstvo.

Drugim riječima aktivnosti kluba su planirane tako da svatko, od vrhunskih sportaša do svih građana Belišća i okolice mogu pronaći zanimljive aktivnosti u kojima žele i mogu sudjelovati.

Zajedničkim angažmanom kluba i Grada Belišća kupljeni su turistički kanui kojima članovi organiziraju razgledavanje rijeke Drave i njenih skrivenih rukavaca, čime članovi kluba dodatno obogaćuju turističku ponudu na ovim prostorima.

ČLANSTVO

Klub trenutno broji stotinjak aktivnih i punopravnih članova, a naš rad je prepoznat širom Hrvatske, Slovenije, Bosne pa i Srbije, te osim članova iz Belišća i ostatka Valpovštine imamo i članove iz ostalih dijelova Hrvatske i susjednih država, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Treba naglasiti da je samo trećina članova s područja grada Belišća, te da je klub već odavno nadrastao lokalne okvire.

Upravo je klub pustolovnih sportova Baraber extreme team posljednjih godina zbog mnogih uspjeha i aktivnosti promovirao ime grada Belišća diljem Hrvatske, ali i susjednih država u kojima se upravo ekstremni sportovi i visoki adrenalin preporučuju kao odličan način rekreacije, ali i kvalitetnog provođenja godišnjih odmora. Zanimljivost je da Baraber extreme team ima dvadesetak aktivnih članova, državljana Republike Slovenije, posebice ako imamo na umu da u Sloveniji pustolovni sportovi imaju puno dužu tradiciju i veću masovnost nego u Hrvatskoj.

Trenutačni predsjednik kluba je Angel Milišić Zečević, dopredsjednik je Marko Pavić, a tajnik kluba je Dario Novoselić. Osim navedenog trojca upravni odbor čine još Helena Vonić, Velimir Tepeš, Bojan Raulović i Velimir Rupčić.

Rad kluba nadzire Vedrana Kopić kao predsjednik, zajedno sa Josipom Đakovcem i Antom Zlatunićem kao članovima Nadzornog odbora.

Baraber extreme team član je Zajednice sportskih udruga grada Belišća i Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” osječko-baranjske županije.

SUDJELOVANJE NA NATJECANJIMA PO POJEDINAČNIM DISCIPLINAMA

TREK – 100 ultr trail Vipava, Atrans trek, Brtonigla adventure trek, Dvigrad trek, Compressport Istra trek, Garmin Krk trek, Jana trek, Konavle trek, Lika cave trek, Pašman Škraping, Promina trek, Rab trek, Surduk trek, Škraping Pašman, The North face Cres trek, Zagorje trek

TRAIL – 100 milja Istre, Adria spring trail, Cortina trail, Crazy hill trail Ludbreg, Cres & Lošinj trail, Dolomiti extreme trail, Neptun cross trail, Ozalj & Vrhovac trail, Podunavlje trail, Popišanac trail, Velebit ultra trail, Zagreb trail, Zrmanja trail

POLUMARATON – Aurea polumaraton, Dubrovački polumaraton, Dunavski polumaraton Apatin, Osječki Ferivi polumaraton, Fužinski polumaraton Tri jezera, Rovinjski noćni polumaraton, Savski Hendrix polumaraton, Polumaraton Barcs – Virovitica, Somborski polumaraton, Tron polumaraton Palić, Varaždinski polumaraton, Wizzair Budimpešta

MARATON – Beogradski maraton, Brijuni maraton, Grawe noćni maraton, Ljubljanski maraton, Madrid rock n roll maraton, Memorijalni maraton Maslenica, Novosadski noćni maraton, Plitvički maraton, Sljemenski maraton, Wienna city maraton, Zagreb maraton.

ULTRAMARATON – Fruškogorski ultranaraton, Ultramaraton Zagreb – Čazma, Ultra maraton Zagreb-Ovčara

TRIATLON – Amaterski triatlon Borovik, Amaterski triatlon Vinkovci, Balatonman, Iron man Pula, RiSS triatlon, Šoderica triatlon, PH u triatlonu

TRKAČKE UTRKE – Asics trka prijateljstva Kula, Brdska utrka Biser Slavonije, MedvedRUN, Holjevka – Zagreb, Istrian wine run, Karlovački Cener, Međunarodna utrka Kutina – Voloder, Memorijalna utrka Kokočak – Orahovica, Memorijalna utrka Rosinjača, Memorijalna utrka Život za život, Novska run, Osječka novogodišnja utrka, Osječki vatrogasni cener, Papučki Cener, Pojedinčno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju na duge staze, Prvenstvo Hrvatske u Krosu, Utrka za Renatu, Valpovačka ljetna liga trčanja, Wings for life world run.

ORIJENTACIJSKO TRČANJE – Slavonija & Baranja open,

PUSTOLOVNE UTRKE – Urban challenge, PLAC, PUŽ

VESLAČKE UTRKE – Memorijalna utrka Siniša Razlog, Štefanjski spust

ZNAČAJNIJI PROJEKTI KLUBA

BARABER ADVENTURE RACE

Klub je pet godina zaredom organizirao međunarodnu pustolovnu utrku Baraber Adventure Race, koja se svake godine u periodu od 2010.-2014. početkom svibnja održavala na području Belišća i šire okolice. Pustolovna utrka predstavlja kombinaciju trčanja, orijentacije u prostoru, biciklizma, plivanja, veslanja i drugo, a sudionici utrke se natječu timski (u paru), gdje je cilj u što kraćem vremenu proći sve zadane točke utrke.

PAPUK TREK / TRAIL

Treking je relativno noviji sport u Hrvatskoj, a predstavlja kombinaciju trčanja, planinarenja i orijentacije u prostoru. Sudionici se natječu individualno, a cilj je uz pomoć zemljovida i kompasa u što kraćem vremenu proći sve zadane točke utrke. Budući da je utrka podijeljena u tri težinske kategorije (deset, 25 i 50 kilometara), treking je uistinu sport namijenjen svim uzrastima. Tako se na treking utrkama mogu vidjeti rekreativci, umirovljenici i djeca, ali isto tako i profesionalni sportaši koji će zadanu stazu od pedesetak kilometara pretrčati za 4-5 sati.
Papuk sa svojim razvedenim grebenima i uvalama, bujnom vegetacijom, karakterističnom florom i faunom, uz obilje izvorske vode, gustu mrežu putova i ostatke kulturne baštine poput srednjovjekovnih građevina našičkog Bedem grada, Ružica grada i Starog grada, predstavlja atraktivno mjesto za održavanje treking utrka.

BOŽIĆNI KRNDIJA TRAIL

U stanci između dviju sezona treking lige, Stare i Nove godine, ova trail utrka zamišljena je kao svojevrsan božićni domjenak slavonskih trekingaša i njihovih gostiju; evociraju se uspomene i slažu dojmovi o treking utrkama u godini na zalasku i spremaju se planovi i bruse strategije za utrke koje dolaze u slijedećoj kalendarskoj godini.
Ujedno je ova utrka i idealna prilika da se sprži višak kalorija unesenih tijekom božićnih blagdana. Naime iako većina trekingaša redovito trenira ipak su i oni ljudi od krvi i mesa i znaju podleći čarima blagdanskog gastro obilja.
Utrka se odvija u dvije kategorije: light (cca 15 km) i ultra (cca 25 km). Start i cilj obično bude u planinarskom domu Tivanovo, u Gazijama, nedaleko Feričanaca.
Krndija je gora koja se nalazi istočno od Papuka, na koji se nadovezuje. Kao i kod drugih evenata i na Krndija trek & trailu Baraberi sudionicima jamče zanimljivu trasu utrke, dobru organizaciju, te druženje na partyu poslije utrke do sitnih jutarnjih sati uz dobru glazbu, autohtonu gastronomsku ponudu, te nadaleko poznata vina s obronaka Krndije.

VESLAČKO HODOČAŠĆE BELIŠĆE – ALJMAŠ

Čanovi kluba pustolovnih sportova Baraber extreme team iz Belišća blagdan Velike Gospe već tradicionalno obilježavaju organizacijom veslačke regate Belišće-Aljmaš. Uz članove Kluba ova manifestacija je otvorena za sve zainteresirane građane. Sudionici moraju prevaliti 57 dravskih i 2 dunavska kilometra. Uz nekoliko kraćih stajanja na dravskim sprudovima (Nard, Nehaj) regata oko podneva pristiže na osječku Copacabanu, gdje bude organiziran odmor uz ručak i kavu. Slijedi nastavak veslanja prema ušću Drave u Dunav, te posljednja dva kilometra valovitim Dunavom do samog Aljmaša.

BARABER X DUATLON LIGA

Duatlon u ovom konceptu predstavlja utrke u kojima se kombiniraju trčanje i biciklizam. Oznaka “X” u nazivu lige skraćenica je za “cross”, što znači da se utrka odvija po svim vrstama terena, prvenstveno po šumskim stazama i
Baraber X duatlon liga odvijala se kroz 10 kola, 5 proljetnih i 5 jesenskih utrka. Svaka utrka se sastoji od 3,5 km trčanja, 10 km vožnje i 1,5 km trčanja.

BARABERSKA VESLAČKA LIGA

Baraberska veslačka liga namijenjena je svim zaljubljenicima u rijeku Dravu i svim ostalima željnima dobre rekreacije na otvorenom i zabave u prirodi.

Prvo je održana Baraberska ljetna veslačka liga koja je bila podijeljena u 4 kola, 19.lipnja je održano prvo kolo lige, zatim 3. srpnja drugo kolo, 17. srpnja treće kolo kojim smo obilježili dan Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, jer smo osim sportsko – rekreacijske, ovom događaju odlučili smo dati i ekološku dimenziju.

Na utrkama lige sudjeluju dvočlane ekipe koje u baraber kanuima u što kraćem vremenskom roku moraju odveslati rutu od mosta u Belišću do vrha bistrinačkog otoka i nazad. Sama trasa utrke je duga svega 4 km, što znači da da gotovo svi mogu sudjelovati na utrci. Broj sudionika ograničen je na 11 ekipa. Sudjelovanje na utrkama ljetne veslačke lige ujedno je i najbolja moguća priprema za sudjelovanje na veslačkoj regati Belišće – Aljmaš.

Završnica lige je bila 31. srpnja, kada smo obilježili Svjetski dan zaštite prirode.

BELIŠĆANSKI CENER

Popularni Cener Klub pustolovnih sportova Baraber Extreme Team organizira u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Belišća, Savjetom mladih grada Belišća i Centrom mladih Belišće.

Prvi Cener je bio organiziran povodom završetka radova na izgradnji kružnih tokova i pješačko-biciklističke staze do mosta na rijeci Dravi, te spomenika Hrvatskim braniteljima u Baranji, a drugi povodom prihvaćanja kandidature grada Belišća za europski grad sporta 2017. godine.

Statut

Zapisnici sa Skupština

Izvanredna Skupština 2017.

Redovna izvještajna Skupština 2016.

Izborna Skupština 2016.

Redovna izvještajna Skupština 2015.

Izvanredna Skupština 2015.

Izvanredna izborna Skupština 2013.

Podijeli s prijateljima!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin