Baraber Veslačka Liga

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

BELIŠĆE Klub pustolovnih sportova Baraber Extreme Team pronašao je još jedan način da poveže prirodu i njeno bogatstvo s pustolovinom, koju toliko žive.

Osmislili su Barabersku ljetnu veslačku ligu.

-Pozivamo sve zaljubljenike u rijeku Dravu i sve ostale željne dobre rekreacije na otvorenom i zabave u prirodi da sudjeluju u našem novom projektu koji kreće 19.lipnja 2016. u 10.00h: BARABERSKOJ LJETNOJ VESLAČKOJ LIGI, stoji u pozivu predsjednika Angela Milišića Zečevića svojim članovima i njihovim prijateljiuma, svim poklonicima prirode i sporta.

Liga je podijeljena u 4 kola, 19.lipnja je prvo kolo lige, zatim 3. srpnja drugo kolo, 17. srpnja treće kolo kojim ćemo obilježiti dan Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, a završnica lige je 31. srpnja, kada ćemo obilježiti Svjetski dan zaštite prirode. Osim sportsko – rekreacijske, ovom događaju odlučili smo dati i ekološku dimenziju.

Na utrkama lige sudjeluju dvočlane ekipe koje u baraber kanuima u što kraćem vremenskom roku moraju odveslati rutu od mosta u Belišću do vrha bistrinačkog otoka i nazad. Sama trasa utrke je duga svega 4 km, što znači da da gotovo svi mogu sudjelovati na utrci.

Broj sudionika ograničen je na 11 ekipa, stoga Vas pozivamo da se što ranije prijavite za pojedino kolo lige.

Kotizacija po ekipi je 20 kn, a sve natjecatelje očekuje objed poslije utrke; na prvom kolu lige ćemo pripremati BARABER KOTLIČ, autohtono barabersko jelo koje smo ove godine po prvi put predstavili i široj javnosti.

Sudjelovanje na utrkama ljetne veslačke lige ujedno je i najbolja moguća priprema za sudjelovanje na ovogodišnjoj veslačkoj regati Belišće – Aljmaš.

Rijeke Mura-Drava-Dunav predstavljaju poplavni riječni ekosustav koji ima visoku biološku i krajobraznu raznolikosti te bogatu geološku i kulturno-tradicijsku baštinu. Značaj ovog područja predstavlja veliki broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, rijetke poplavne šume, riječni otoci, te šljunčane i pješčane obale rijeka, uz koja se nalaze gnjezdilišta ugroženih ptica: orla štekavca, crne rode, male čigre i drugih.

Organizacija ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u sklopu Programa MaB vodi Svjetsku mrežu rezervata biosfere. Međunarodno koordinacijsko vijeće programa, koje odlučuje o uključivanju nominiranih područja rezervata biosfere u Svjetsku mrežu rezervata biosfere, donijelo je odluku da područje Mura-Drava-Dunav, koje su zajednički nominirale Republika Hrvatska i Republika Mađarska, postane dio svjetske mreže rezervata biosfere, pri čemu hrvatski dio Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav obuhvaća područje od 395.861 ha. Trećom kolom lige, 17. srpnja 2016. obilježit ćemo dan PREKOGRANIČNOG REZERVATA BIOSFERE MURA – DRAVA – DUNAV.

A završnicom lige, tj. četvrtim kolom obilježit ćemo Svjetski dan zaštite prirode. Priroda i njeno bogatstvo živih oblika, odnosno raznolikost staništa i vrsta, genska i molekularna raznolikost te geološka i krajobrazna raznolikost pružaju niz materijalnih i nematerijalnih dobrobiti za čovječanstvo. Obzirom da opstanak čovječanstva ovisi o prirodnim dobrima kao što su voda, zrak, tlo, minerali, biljke, životinje i hrana, svi bismo morali sudjelovati u njihovom očuvanju, zaštiti i održivom upravljanju, te osiguranju opstanka različitih biljnih i životinjskih vrsta, njihovih staništa i krajobraza.

Još jednom sve Vas pozivamo na rijeku Dravu kod belišćanskom mosta 19. lipnja u 10.00h. Ako i ne sudjelujete na utrci dođite bodriti natjecatelje i uživati u prirodi!

Komentiraj